Kontaktlencse

Manapság a legnépszerűbb típusú lencsék a lágy kontaktlencsék, és a Laczó Optika pedig több márkát forgalmaz a kínálatból, ilyen például a Cooper Vision, az Alcon, a Johnson & Johnson, és a Bausch&Lomb, A kontaktlencse vizsgálatot és a helyes használat betanulását is segítjük egy személyes konzultáció keretében, ahol megnézzük, melyik típus illeszkedik jól a szemére, melyikben érzi jól magát? A kontaktlencsék használatakor szükséges az ápoló folyadék használata, amelyet széles választékban forgalmazunk üzletünkben.

Miért érdemesebb tőlünk beszerezni a kontaktlencsét, mint a mostanság divatos webáruházakból? Azért, mert mi szakértő szemvizsgálattal segítjük a kontaktlencséseket, minden doboz vásárlása esetén lehetősége van egy kontrollra. Az optika ezen területe elég veszélyes üzem, hiszen helytelen használat esetén visszafordíthatatlan károkat okozhat a kontaktlencse viselése, és ha nincs meg a megfelelő kontroll, akkor ezeknek a károknak a megjelenése sokkal nagyobb eséllyel valósul meg, mint rendszeres szemvizsgálat esetén.

Megéri-e az árkülönbözet, hogy veszélyeztesse szeme egészségét?

Kontaktlencse vagy szemüveg?
Mindkettő jó választás. Ez valójában csak ízlés kérdése és persze annak a kérdése, hogy mi jó a szemének.

Akár megcsókol valakit, akár labdajátékot játszik vagy lovagol: A szemüvegkeret néha tényleg útban van. A szemüveg lencséi bepárásodhatnak, és ez képes akár egy romantikus pillanatot is elrontani. Emiatt sok rövidlátó és távollátó ember kontaktlencsét választ. A kontaktlencse kicsi, szinte láthatatlan és még az ametrópia (rendellenes fénytörés) súlyosabb eseteit is képes korrigálni. Azonban sok érv szól a szemüveg viselése mellett is - és néha nem tudunk boldogulni nélküle.

Azok, akiknek csak olvasás és vezetés során van szükségük látásjavító segédeszközre, jobban járnak a szemüveggel. A szemüveget gyorsan fel és le lehet venni, nem igényel komolyabb karbantartást és nincsenek pluszköltségei. Továbbá a kontaktlencse nem képes korrigálni néhány látáshibát:: például a kancsalságot, vagy a binokuláris látási problémák bizonyos formáit. Nem használható kontaktlencse a diabétesz vagy a "száraz szem" egyes eseteiben sem. Ilyenkor csak a klasszikus szemüveglencse és szemüvegkeret kombinációja jöhet szóba.

Mindezektől eltekintve a kontaktlencse szinte minden szemnek megfelelő. Az előnyeit különösen a sportolás és a szabadidős tevékenységek során mutatja meg: a kontaktlencse nem párásodik be, és nem csúszik el, így korlátlan látóteret, valamint természetes megjelenést biztosít a szemnek és a kontaktlencsét viselő személy arcának. Azonban nem csak a jó megjelenés írható a kontaktlencse javára, hanem jó néhány orvosi érv is a kontaktlencsék viselése mellett szól: például egy szabálytalan görbületű szaruhártyát csak megfelelően kiválasztott kontaktlencsével lehet korrigálni. Ezen kívül innovatív megoldásként a speciális lencsék a ZEISS-től lehetővé teszik, hogy nagyon speciális látáshibák esetén is kontaktlencsét viselhessünk.

A kontaktlencsék két fajtája

Lényegében kétfajta kontaktlencse létezik: a merev gázáteresztő lencsék (amelyeket „kemény” lencséknek hívunk), és a lágy lencsék.

Manapság a kontaktlencsék használata széles körben elterjedt. A kontaktlencséket magas víztartalom és optimális oxigénáteresztő képesség jellemzi, így alig észrevehetőek. Az eredmény: nagy mértékben kompatibilis, spontán jellegű és kényelmes viselés – öröm viselni reggeltől estig és bármilyen alkalommal.

A ZEISS márkájú lágy kontaktlencsék napi vagy havi eldobható kontaktlencsékként kerülnek forgalomba. A ZEISS kontaktlencsék kivételes látásélességet, vagyis tökéletes látást biztosítanak egészen a lencsék széléig, valamint garantálják az egyszerű behelyezést és eltávolítást. A széles választéknak köszönhetően optimálisan illeszkedő lencséket találunk minden szemre. Kaphatók egyszínű és háromszínű kontaktlencsék is azoknak, akik szívesen változtatják meg a külsejüket.

Merev gázáteresztő kontaktlencsék, amelyeket „kemény” lencséknek hívunk. Hosszabb időt vehet igénybe, hogy megszokjuk a kemény lencséket, viszont ezek sokkal tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, és bizonyos látáshibák egyetlen korrekciós lehetőségét jelentik. A kemény lencsék kiváló hosszú távú kompatibilitással rendelkeznek, köszönhetően a jelentős szennyeződés ellenállóságuknak és a lehető legjobb oxigénáteresztő képességüknek: amennyiben a látáshiba mértéke nem változik, a kemény lencséket általában évekig viselhetjük gond nélkül.

Mindkét lehetőségre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: Kulcsfontosságú a megfelelő személyreszabottság és a gondos ápolás. A kontaktlencse vásárlást meg kell előznie a megfelelő próbaviselésnek és az esetlegesen szükséges módosításnak. A higiénia terén valamennyivel több figyelmet kell fordítanunk a kontaktlencsékre, mint a szemüveglencsékre és a szemüvegkeretre: a kontaktlencse használatakor fontos, hogy alaposan tisztítsa meg a kezét, a lencséket és a tartót (kövesse a gyártó gondos használati utasításait!). Ezen kívül ajánlott rendszeresen szemvizsgálatra menni optometristájához - gázáteresztő kontaktlencsék esetén évente egyszer, lágy lencsék esetén pedig félévente.

Nehezen tud dönteni? Pedig nem kell törnie a fejét. Ideális esetben a kontaktlencsét szemüveggel együtt vásároljuk, így mindig kéznél van a legjobb megoldás, és az alkalomhoz legjobban illő látástámogatást tudja választani: szemüveget az irodában, és kontaktlencsét szórakozáshoz.

10 tanács kontaktlencséhez

Milyen kontaktlencsék állnak rendelkezésünkre, melyik mire képes és milyen szempontokat kell figyelembe venni a jobb látás érdekében?

Egy pár kontaktlencse és egy szemüveg jó csapatot alkotnak. Sokaknak együtt biztosítják az aktív és dinamikus életstílushoz szükséges nagyobb vizuális szabadságot például sportolás vagy nyaralás közben. Kontaktlencsével leplezni lehet, hogy korrekcióra van szükség és szemüveg nélkül az arc is természetesebb látványt kelt. Ha 10 tanácsunkat követi, szeme frissességét és egészségét a kontaktlencse tartós használata mellett is megőrizheti.

Először is arról kell meggyőződnie, hogy a korrekciója lehetővé teszi-e a kontaktlencse használatát

Kontaktlencsével korrigálható a rövidlátás (miópia) és a távollátás (hipermetrópia), valamint az olyan látáshibák is, mint az asztigmia és a presbiópia. Azonban a szemek eltérő tengelyállását kiigazító prizmakompenzációt nem lehet alkalmazni kontaktlencsénél. Ezt a heterofóriának nevezett eltérő tengelyállást csak szemüveglencsével lehet orvosolni.

A kontaktlencsék két típusa a lágy és a kemény lencse.

  • A lágy kontaktlencséket tovább osztályozzuk aszerint, mennyi ideig használhatóak csere nélkül. Ezt nevezzük modalitásnak, azaz kihordási időnek. Jelenleg 4 különböző kihordási idő áll rendelkezésünkre. Létezik napi, kéthetes, havi és féléves csereidejű kontaktlencse valamint kiterjesztett viselési idejű lencse is, amit 30 napig lehet hordani anélkül, hogy el kellene távolítani a szemből.
  • A kemény kontaktlencséknek két fő típusa van. A normál kemény kontaktlencsét egyénileg illesztik a viselő szeméhez, és az alapanyagától függően egy vagy két évig lehet hordani. A nappali viselet után éjszakára ki kell venni. Az orthokeratológiai kontaktlencsét alvás közben kell viselni és reggel kell kivenni. Ez a kontaktlencse éjszaka megváltoztatja a szaruhártya alakját, hogy ennek hatására másnap nélkülözni lehessen a látásjavítást.

Csakúgy, mint a szemüveg esetében is, a kontaktlencse illesztését mindenképp szakembernek kell végeznie. Tanácsokért forduljon látszerészéhez, aki részletesen el tudja magyarázni, melyik kontaktlencse felel meg leginkább az igényeinek. Szívesen segít megtanulni, hogyan tudja behelyezni és eltávolítani a lencsét és elmondja, mi a legjobb módja a lencse ápolásának.

Vigyázzon az egészségére! Ha kontaktlencsét visel, járjon rendszeresen kontrollra látszerészéhez.

Ha egy szemüveget nem tisztítunk megfelelően, rosszabbul fogunk látni. Ez zavaró lehet, de nem káros. A kontaktlencsével nem ez a helyzet. Itt a tisztításnak és ápolásnak különösen fontos szerepe van, mivel a kontaktlencse közvetlenül a szemgolyón helyezkedik el. Akármennyire is alapvetően hangzik, nagyon fontos kezet mosni a kontaktlencse behelyezése és eltávolítása előtt.

A csapvíz nem steril. Ezért a kontaktlencse öblítéséhez mindig sóoldatot használjon, a lencse és a tok tisztításához pedig megfelelő tisztítófolyadékot. A tokot havonta le kell cserélni. Arra is mindig oda kell figyelni, hogy a tisztítófolyadék palackján a kupak baktériummentes legyen. Nem szabad közvetlenül érintkeznie az ujjal vagy a kontaktlencsével. A lejárati idő után ne használja a tisztítófolyadékot. Ha kivette a kontaktlencsét, azonnal tisztítsa meg és fertőtlenítse, a tokba helyezés előtt először kézzel.

Tisztaság. A kontaktlencse-viselők legfontosabb alapelve.

A kontaktlencsét mindig higiénikusan, megfelelő tokban, tárolófolyadékban tartsa. Használat után cserélje le az oldatot, hogy biztosítsa a baktériummentességet. Az all-in-one ápolófolyadék a lencse tisztítására és tárolására is alkalmas. Fontos, hogy az adott lencséhez megfelelő tisztítószereket használjon, így elkerülheti a káros kémiai reakciókat.

Nem szabad egész nap kontaktlencsét viselni. A szemnek szüksége van pihenésre. És friss levegőre. A szakemberek általában azt javasolják, hogy ne viseljük nyolc óránál hosszabb ideig a kontaktlencsét. Azonban nincs konkrét szabály, mivel a viselési idő egyénenként változó, a kontaktlencse típusa és minősége is befolyásolja. Mindenképp tartsa be a megadott viselési időt, a tisztításra vonatkozó utasításokat, a lejárati időt, hogy a lencse semmiképp ne bántsa a szemét. Legjobb, ha vásárlás előtt a kontaktlencse oxigénáteresztő képességét is ellenőrzi, mivel többek között ennek is fontos szerepe van a viselési időre nézve. Ezt a Dk érték (relatív permittivitás) jelöli. Ezt az alapanyag és bizonyos mértékben a kontaktlencse hőmérséklete is befolyásolja. Tanácsért forduljon látszerészéhez.

Az állandó kontaktlencsét azoknak fejlesztették ki, akik allergiásak az ápolófolyadékokra. Tisztázza látszerészével, hogy ez Önnek megfelelő-e, mivel ezt 30 napon át, állandóan, éjjel-nappal viselni fogja. Még arra sincs szükség, hogy időközben tisztítani vagy fertőtleníteni kivegye a lencsét.

Mennyi ideig lehet viselni egy kontaktlencsét? Mi a jó a szemnek?

Ha a szemén a gyulladás bármilyen jelét észreveszi vagy a lencse zavarja, fájdalmat okoz, vegye ki és használja a szemüvegét. Komoly megfázás vagy magas láz esetén is így járjon el. Amikor a betegsége elmúlt, fontos, hogy egyeztessen orvosával, hogy használhatja-e még ugyanazt a lencsét vagy a biztonság kedvéért jobb, ha lecseréli. Ez különösen fontos a havi és a féléves viselési idejű lencséknél.

Kétségtelen, hogy a kontaktlencse extra szabadságot biztosít, de sok viselőnél problémát is okoz, ami nem más, mint a: száraz szem. Ilyenkor szemcsepp segíthet. De nem bármelyik szemcsepp. Arról, hogy kontaktlencse használata mellett melyik szemcsepp jó és azt milyen gyakran és milyen adagolással kell alkalmazni, egyeztessen látszerészével vagy szemész szakorvosával. Könnyebbséget jelenthet a szemnek az is, ha rövidebb időkre szemüvegre vált. Esténként, egy hosszú irodai munkanap után például tegye kontaktlencséjét fertőtlenítőbe és vegye fel inkább a szemüvegét.

KA ZEISS-nél végzett tanulmányaink azt mutatják, hogy egyre többen szeretnek szemüveget hordani és gyakran váltogatják a különböző stílusú darabokat. Tudta, hogy van olyan ZEISS szemüveglencse, amit kimondottan úgy fejlesztettünk ki, hogy frissességet biztosítson a kontaktlencse használata után? A ZEISS EnergizeMe szemüveglencse többet nyújt, mint egy tipikus szemüveg. Az innovatív kialakítását kimondottan a kontaktlencse-viselők vizuális szokásaihoz és a digitális világ vizuális feladataihoz optimalizáltuk.

Szükség esetén szemüvegről minden különösebb nehézség nélkül lehet napi kontaktlencsére váltani. Például nyaralás vagy sportolás közben. Látszerésze ebben az esetben is örömmel segít kiválasztani, hogy elsőre vagy alkalomszerű használathoz melyik lencse ideális.

Sport, úszás, nyaralás – a napi lencse érdekes alternatívája lehet a szemüvegnek

Napszemüvegre a kontaktlencse-viselőknek is szükségük van.
Mindenképpen UV-szűrős kontaktlencsét válasszon, hogy szaruhártyáját és szemének belsejét védje a káros UV-sugarakkal szemben. És még így is vigyázni kell, ha az UV-ról van szó. A kontaktlencse nem biztosít teljes körű védelmet az UV-sugárzással szemben, mivel csak a szem egy részét fedi. Ezért a napszemüveg elengedhetetlen kellék a kontaktlencse-viselők számára is.

Egy színes kontaktlencsének mindig nagy sikere van. Még akkor is, ha nem is korrekciós. Szeretne egy különleges alkalomból feltűnést kelteni vakítóan kék szemével? Vagy a csodálatos ruhájához tökéletesen passzoló csábító zöld szemével nyűgözne le mindenkit egy vacsorán? Vagy farsangi jelmezéhez keres végső simításként félelmetes macskaszemet? Egy kontaktlencsével bármi lehetséges. Csak bátran! Próbálja ki őket! A szem gyakran többet mond ezer szónál. A színes kontaktlencsének ugyanaz a törődés jár, mint színtelen párjának: az egészséges szem nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő tisztítófolyadékkal végzett alapos tisztítás

Speciális alkalmakhoz színes kontaktlencse

Vannak éjszakák, amikor nincs idő alvásra! És ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy kontaktlencsét viselünk. Hová is tehetnénk a lencsét egy átmulatott éjszaka közepén? Még az ilyen helyzetekben sem szabad megfeledkeznünk a szemünkről és a másnapról. Az ilyen napokon, vagy inkább éjjeleken a legjobb, ha napi lencsét használ. És természetesen ugyanolyan alaposan kell kezet mosni, hogy megelőzze a fertőzéseket. Egy napi lencsénél nem olyan nagy probléma, ha elveszíti vagy a szemből kivéve koszos lesz. Használat után egyszerűen eldobhatja, nem kell fertőtlenítenie. Később egy szemrevalóan vékony lencsével ellátott divatos kerettel irányíthatja magára a figyelmet. A trükk a szemüveg és a kontaktlencse kombinációja!

Kontaktlencse éjszaka? Mit mondanak a szakemberek?

Gyorsan megnézzük az e-mailjeinket, a WhatsApp üzeneteinket, egy videót a YouTube-on; üzeneteket váltunk egy barátunkkal vagy olvasunk egy könyvet a tabletünkön. A digitális készülékek, például az okostelefonok, e-olvasók és társaik már ugyanolyan szerves részeit képzik a mindennapjainknak, mint a táskánk, újságunk vagy kocsikulcsunk. Ez azonban megterhelő a szemünknek. Ezeket a digitális készülékeket közelebbről nézzük, mint a könyveket olvasnánk, a szemünknek sokkal gyakrabban kell fókuszt váltania a közeli és távoli tárgyak között, mint korábban.

A digitális korban a modern látás az egyik legnagyobb feladat elé állítja szemünket. És ez alól a kontaktlencse-viselők szeme sem jelent kivételt. Ilyenkor a pihenéshez a szemüveg lehet a tökéletes megoldás! Ha hosszabb ideig használunk okostelefont, tabletet vagy hasonló digitális készüléket azzal megerőltethetjük és kifáraszthatjuk a szemünket. A ZEISS EnergizeMe szemüveglencsét kimondottan kontaktlencse-viselők igényei alapján fejlesztettük ki egy speciális technológiával, ami megkönnyítheti a könyvek és digitális készülékek olvasását is, így tökéletes lehetőséget biztosítanak a digitális szemterhelés megelőzésére.

A presbiópia életkorunk előrehaladtával a legtöbbünket érinti. Progresszív lencsére van szükségünk, ami közelre, távolra és a kettő között mindenhova segítséget nyújt. A kontaktlencse, jelen esetben progresszív vagy multifokális, ilyenkor is jó megoldás lehet. Különböző verziók közül választhatunk. A legegyszerűbb megoldás, ha a távoli kontaktlencsét egy olvasószemüveggel kombináljuk. Vagy az egyszemes módszer, ami azt jelenti, hogy az egyik szem kontaktlencséje közelre a másiké pedig távolra van korrigálva. A többiről a megszokás és agyunk gondoskodik. Ennek azonban a térlátás láthatja kárát és a jobb és bal szem korrekciója között nem lehet nagy az eltérés.

Az „egyidejű rendszer” alapja egy olyan kontaktlencse, ami a közeli és távoli dioptriákat váltakozva biztosítja egy lencsén belül. Különböző kialakítások használatosak. A progresszív kontaktlencsénél a közeli és távoli dioptria mindig körkörösen van elrendezve. Vannak modellek, melyeknél a távoli tartomány középen, a közeli zóna pedig kívül helyezkedik el. Még olyan lencse is van, aminél a kettő között az átmeneti zónának is van egy köre vagy aminél a dioptria körönként váltakozik. Mindkét tartományt egyidejűleg érzékeljük. Agyunk hozzászokik a „helyes" kép látásához közvetlen közelre és a messzi távolra.

Fontos kipróbálni és szakember segítségét kérni. Nem mindenki tudja megszokni ezt a típusú lencsét.

Ha segítségre van szüksége, kérem hívjon +36 30 936 0113