Rövidlátás

Rövidlátás

A rövidlátás, másként miópia vagy myopia (myops: hunyorgó, pislogó görögül) egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan képeződik le.
Vagy a szem fénytörő képessége az átlagnál nagyobb, mert a szaruhártya vagy a szemlencse a normál értékhez viszonyítva domborúbb, vagy a szemgolyó mérete az átlaghoz viszonyítva hosszabb. Rövidlátáskor az éles kép az ideghártya előtt keletkezik; a fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak. 
Az emberek 10%-a rövidlátó.

Kezdete és oka szerint különféle típusai lehetnek. A felnőttkori rövidlátás hátterében különféle betegségek állhatnak,ilyen például a szürkehályog.

A rövidlátás korrigálható kontaktlencsével, vagy szemüveggel, negatív törőerejű, konkáv lencsével.

A rövidlátó páciens egy bizonyos távolságig jól lát szemüveg nélkül, ez néhány centimétertől 1-2 méterig tarthat körülbelül, ezért egy rövidlátó ember számára a megfelelő korrekció elengedhetetlen. Az utcán barátokat nem ismer fel, közlekedési táblákat, feliratokat nem lát megfelelően. Nagyon kedvelik a kontaktlencséket és rendkívül igényesek szemüvegeikre. Szemüveg nélkül gépjárművet vezetni egyenlő az életveszéllyel, ezért ajánljuk ilyenkor a pótszemüveget is. Korrekciós lehetőségük a mínuszos lencse, amelynek közepe viszonylag vékony, és a széle felé haladva vastagodik, úgynevezett szórólencse.

Erős rövidlátás esetén ajánlott a műanyag keret, amely jól elrejti a lencse széli vastagságát, illetve a vékonyított alapanyag, amelynek segítségével a lencse vastagsága csökkenthető.